23.7.2019

Kajakom po vode proti odpadu

Áno, ekologicky zmýšľa čoraz väčší počet populácie, čo je naozaj skvelé, avšak stále to nestačí. S úžasným nápadom prišla nezisková organizácia, ktorá nesie výstižný názov "GreenKayak" so sídlom v Dánsku.

Opäť majú ľudia možnosť spojiť dve veci v jeden úžasný a prospešný zážitok. Človek si zapádluje, dostane zaberák troška do ramien, stretne sa s priateľmi a do toho Vám nezisková organizácia "GreenKayak" požičia kajaky bez zbytočných poplatkov, jediným skrytým poplatkom, s ktorým sa pri danej činnosti budete môcť stretnúť je poplatok nesúci názov "pádluj a zbieraj odpad" .

Máte možnosť aplikovať tento prospešný projekt v riekach a kanáloch v Írsku, Dánsku, Švédsku, Nemecku či Nórsku.

“V Dánsku ľudia radi posedávajú pri vodných tokoch, pričom musia sledovať plávajúce odpadky. Nemôžete však len tak skočiť do kanála alebo rieky a pozbierať ich, no môžete si prenajať náš Greenkayak a urobiť tak,” povedal Tobias Weber-Andersen, zakladateľ a výkonný riaditeľ neziskovej organizácie "GreenKayak".

Daný projekt neziskovka rozbehla už v apríli roku 2017 a do teraz vyzbierali spolu s dobrovoľníkmi a nadšencami pre ekológiu, šport a čistejší svet 11 ton odpadu z kodanských vôd.

“Dúfali sme, že v tomto roku budeme mať k dispozícii 30 kajakov, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ich bude až okolo 50,” povedal Weber-Andersen.

Samozrejme sa môže zapojiť každý a podporiť další z účinných projektov pre čistejší svet, pre svet bez odpadu.

A ako sa hovorí, " jedným z najlepších spôsobov, ako si stanoviť a splniť nový cieľ, je skutočne sa do neho "ponoriť".